Recensie: "Topsnelheid op de industriële werkvloer" van Inge Godts

Monsieurs Vicky Inge Godts Topsnelheid
Vicky Monsieurs
Auteur: Vicky Monsieurs

Zo ook in het boek van Inge Godts, maar ik leg graag uit waarom “Topsnelheid op de industriële werkvloer” toch een aanrader is.

Om te beginnen, laat je vooral niet afschrikken door de titel. Godts’ werkervaring is voornamelijk in de maakindustrie, maar het model van mindset-based leiderschap en de inzichten die ze deelt kunnen in elke sector waarde hebben.

Wat de auteur heel helder verwoordt is de link tussen mindset, leiderschap en verandermanagement. Ze heeft oog voor de werkvloer, de basis van iedere organisatie, en hoe deze in samenwerking met de leidinggevenden het beste resultaat behalen kan.

Het boek start met een toelichting over de verschillende mindsets die nodig zijn in een organisatie en hoe je ervoor zorgen kan dat deze mindsets kansen krijgen om te ontwikkelen. Vervolgens ligt de focus op drie essentiële leiderschapsstijlen: dienend, coachend en inclusief leiderschap. Het boek eindigt met een hoofdstuk over dialoog, de voorwaarde voor succesvol samenwerken. 

De auteur verwijst naar verschillende bestaande modellen en de belezen L&D-er zal heel wat zaken herkennen. De meerwaarde ligt in de structuur, de case studies en – wat ik als coach heel belangrijk vind- de vele reflectievragen die doorheen het boek voorgelegd worden aan de lezer.

Momenteel werk ik in opdracht van een organisatie die nogal mannelijk is, zowel qua medewerkers als de producten die ze verkopen. Leiderschap wordt er soms als ‘softe bijzaak’ bekeken. 

De metafoor van de motor die Inge Godts gebruikt is er eentje die ik heel graag zal gebruiken om de turbo in veranderingstrajecten in deze organisatie te brengen!

 Bestel hier het boek. Vul de code 'VOV2021' in en krijg 10% korting.