Boekrecensie 'Eenden, appeltaarten en zwarte gaten'

VOV-Toolbox Boekenwijsheid
Eenden Breed

Toegegeven, de inspirerende locatie hielp allicht, maar het was voor mij de meest boeiende B&B tot nu toe.  Auteur Jorien Enning heeft duidelijk een passie voor haar vak én het onderwerp.  De energie die ze uitstraalde tijdens de presentatie vond ik ook terug in het boek. 

Naast de originele titel legt het boek ook op een heel eigenzinnige manier uit hoe je succesvol kan samenwerken, zowel in professionele als persoonlijke sferen (Ik ga nooit meer ‘samen’ appeltaart bakken). We (her)kennen allemaal de situatie waarin we ‘moeten samenwerken van de baas’, maar Enning maakt reeds bij aanvang duidelijk dat samenwerken een keuze is, ongeacht de opdracht van hogerhand. Essentieel hierbij is aandacht voor netwerken, samenwerken en verwerken: drie concepten die helder uitgelegd worden via een mix van bekende theorieën en nieuwe modellen en invalshoeken.  

Ik was ook gecharmeerd door de terugkerende uitnodigingen tot reflectie, iets wat we – ook bij samenwerken – soms vergeten want ‘we moeten doorgaan’.  Vorige week gaf een psychiater in een radioprogramma nog het advies: “Lees minder en denk meer na”.  Misschien was dat ook wat Jorien bedoelde met haar advies “Niet volledig lezen, alleen maar bladeren”.  Dat laatste is  best lastig wanneer je een recensie moet schrijven, maar ik ga me niet verontschuldigen want ik heb van elke bladzijde genoten.

Allicht wordt ‘Social distancing’ verkozen tot het woord van 2020, maar voor mij gaat de hoofdprijs naar ‘essentiëren’. Als je wil weten waarom, blader dan maar snel naar bladzijde 81. Maar blader gerust ook naar andere pagina’s….nu de wereld iets langzamer draait is er gelukkig meer tijd voor lezen en leren.

Vicky Monsieurs