Zin om verder te lezen?
Om dit artikel verder te lezen moet je lid zijn van het VOV netwerk.
Ben je reeds lid? Log dan nu in om verder te lezen.
De nieuwe ‘Arbeidsdeal’ (de Wet van 3 oktober 2022) voorziet in vele nieuwe regelingen. Zo ook in maatregelen om het levenslang leren te promoten. De wetgever wil dat doen via een jaarlijks opleidingsplan en een individueel opleidingsrecht. Wat hebben we (al) geleerd? Advocaat arbeidsrecht Peter Stroobants van Stroobants Legal kroop voor VOV in zijn pen om een en ander uit te klaren.
Auteur: Peter Stroobants, advocaat arbeidsrecht
De mogelijkheden zijn eigenlijk zeer ruim. Zowel ‘formele’ als ‘informele’ opleidingen vallen er onder.
De ‘formele opleiding’ wordt gekenmerkt door een hoge graad van organisatie van de opleider of opleidingsinstelling. Ze gaat door op een plaats die duidelijk van de werkplek gescheiden is. Ze richt zich tot een groep leerlingen. Die opleidingen kunnen ontwikkeld en beheerd worden door de onderneming zelf of door een extern organisme.
De ‘informele opleidingen’ daarentegen zijn de cursussen die een hoge graad van zelforganisatie veronderstellen van de individuele leerling of van de groep leerlingen met betrekking tot de tijd, de plaats en de inhoud. Voor dit soort opleidingen is een rechtstreekse verband met het werk noodzakelijk.
Dus on-the-job-training, zelfstudie of deelname aan conferenties en zeker ook digitale opleidingen komen in aanmerking.
De werkgevers...
Om dit artikel verder te lezen moet je lid zijn van het VOV netwerk.
Ben je reeds lid? Log dan nu in om verder te lezen.