Zin om verder te lezen?
Om dit artikel verder te lezen moet je lid zijn van het VOV netwerk.
Ben je reeds lid? Log dan nu in om verder te lezen.
Gedeeld leiderschap bestond al in het oude Rome, dat reeds verschillende vormen van co-leiderschap kende. 2000 jaar later groeide het uit tot een echte hype en ondertussen is het meer dan ooit relevant. Maar wat is het? Wat is het niet? En is het iets voor jouw bedrijf of organisatie? Onderzoeker en professor bij AMS Karen Wouters deelde haar bevindingen uit 20 jaar onderzoek in een webinar.
Na enkele succesverhalen over gedeeld leiderschap, sprongen steeds meer bedrijven en organisaties begin jaren 2000 mee op de kar. Zonder na te denken over de implicaties ervan. Dat leidde uiteindelijk tot heel wat negatieve pers rond zelfsturing en gedeeld leiderschap.
Vandaag de dag durven steeds meer bedrijven en organisaties echter de traditionele, hiërarchische vorm van leiderschap loslaten. En zien we het zelfs over verschillende sectoren heen groeien.
In het webinar van Antwerp Management School ‘Kiezen voor gedeeld leiderschap. Of toch niet?’ keek prof. dr. Karen Wouters voorbij de mythe en het zwart-witdenken. Uit ruim 20 jaar onderzoek naar het fenomeen bleek net dat gedeeld leiderschap een continuüm is, met verschillende randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden. Bovendien is het een effectieve strategie in contexten waarin creativiteit, diversiteit van verschillende disciplines, innovatie en samenwerking nodig zijn.
Als je leiderschap definieert als het beïnvloeden...
Om dit artikel verder te lezen moet je lid zijn van het VOV netwerk.
Ben je reeds lid? Log dan nu in om verder te lezen.