Katrien Driesen: "We zijn een flexibel L&D-volkje"

L&D Praktijk 50 jaar VOV
Katrien Def

Wat kenmerkt voor jou een goede L&D-er? Waarom?

"Tijdens o.a. de VOV events valt het voor mij altijd op dat een standaard L&D’er niet zomaar bestaat en dat maakt die events en andere uitwisselingen zo leuk en waardevol voor mij. Ieder vanuit zijn eigen focus en sterktes, zijn eigen persoonlijkheid en interesses, zijn eigen bedrijfscontext ook. Ik denk wel dat we delen in een passie voor vooruitgang en groei, voor open communicatie en uitwisseling. Maar, voor mij is een goeie L&D’er ook echt wel iemand die lekker zichzelf is en ook anderen in hun waarde en eigenheid laat. En van daar uit vertrekt in zijn acties." 

Wat is de belangrijkste les die jij hebt geleerd in je carrière?

"Lead by example – één van de belangrijkste waarden van IKEA, waarvan ik het geluk had die te mogen ervaren. Er zaten voor het bedrijf een aantal zaken achter, zoals vb. als je wil dat er open met je gecommuniceerd wordt, doe dat zelf dan ook uitgesproken. Als je de samenwerking wil verbeteren, ga die dan zelf explicieter aan. Zet je woorden om in daden en laat die voor zichzelf spreken. Haal de beste versie uit jezelf naar boven, want die versie zal er mee voor zorgen dat je ook het beste uit de ander kan halen. Zoveel verstopt achter die drie woorden, werd ik altijd heel erg blij van en dat probeer ik nog altijd toe te passen. Lukt niet altijd, maar ik blijf proberen!" 

Hoe zie jij de wereld van L&D in de toekomst evalueren?

"Wel, geen flauw idee! Na wat 2020 gebracht heeft, is niets nog onmogelijk en verrast me nog weinig denk ik soms ... Tot voor 2020 dacht ik bijvoorbeeld nog dat het allemaal wel niet zo’n vaart zou lopen met remote trainingen en de brede digitale manieren van werken, maar kijk, 2020 heeft me de ogen geopend en hier zijn we dan. Nu, zo’n situaties dwingen ons om snel te schakelen en flexibel om te gaan met aanpak, middelen en betrokkenen. En dat is alleen maar goed. Als ik iets meeneem van het voorbije jaar dan is het dat er komt wat komt en dat wij een flexibel L&D volkje zijn, dat in staat is om hele mooie dingen te doen als de situatie dat plots vraagt. Dat vind ik een hele fijne ervaring en enigszins een geruststelling. Wat er ook komt in de komende tijden, we zullen er altijd in slagen om er iets van te maken of daarvoor alleszins alles uit de kast halen."

Zijn er trends in de wereld van L&D of de arbeidsmarkt in het algemeen die jou zorgen baren?

"Uiteraard stel ik me wel vragen bij de impact van corona op de arbeidsmarkt. Vandaag is de impact nog niet zo duidelijk heb ik soms de indruk, met alle steunmaatregelen en dergelijke meer, maar ik maak me wel zorgen in de uitkomst als deze situatie van lockdown nog langer aanhoudt. Bedrijven die daar steeds meer van gaat afzien, die de eerste lockdown nog wel verteerd hebben gekregen, maar die tweede misschien niet meer … ook op dat vlak hoop ik even goed op het beste voor alle betrokkenen en eenzelfde veerkrachtige omgang met wat er nog komt."

Wat zou jijzelf het komende jaar graag bijleren, aanleren of afleren?

"De moeilijkste vraag van de vijf. Ik kan alleen echt met zekerheid zeggen dat ik – na vorig jaar – wel snak naar wat nieuwe wind en dat ik mezelf echt heb voorgenomen om weer wat te investeren in opleiding voor mezelf, zodat ik terug het gevoel heb dat ik wat vooruit ga. Daarnaast kijk ik enorm uit naar interne trajecten waarin ik mensen kan meenemen in communicatie, gespreksvoering, omgang met weerstand en zoveel meer."