Koen Joly: “Leren is één van de rode draden in een organisatie.”

50 jaar VOV
0210 Vov Een Op Een Koen Joly Banner

Wat kenmerkt voor jou een goede L&D-er? Waarom?

“In mijn ogen is een goede L&D-er in de eerste plaats een inspirator, iemand die mensen goesting  geeft om te leren. Daarnaast is het ook iemand die verbinding kan maken, tussen wat de organisatie wil en wat er gebeurt bij mensen op de werkvloer. Iemand die op de juiste knopjes kan duwen om een vibe van constant leren binnen te brengen in een organisatie. Bij iedereen, van poetsvrouw tot manager. Leren is één van de rode draden in een organisatie.”

 

Wat is de belangrijkste les die jij hebt geleerd in je carrière?

“Weet je, voor mij zijn ontmoetingen eigenlijk de grootste lessen. Ik herinner me bijvoorbeeld een moment van een vakantie bij de boer toen ik drie jaar was en bij Walter achterop de gocart zat. Walter was vijftien jaar ouder dan ik, maar er was geen hiërarchie tussen ons, eerder een vanzelfsprekende verbinding. Dat moment heeft mij heel erg gevoed. En ook al is Walter ondertussen gestorven, hij loopt nog altijd met mij mee. Zo heb ik heel veel mensen die met mij meelopen.” 

 

Hoe zie jij de wereld van L&D in de toekomst evalueren?

“Ik zie twee bewegingen. Een eerste heeft te maken met het groeiend gebruik van technologie. Dat is op zich goed, het maakt dat wij vandaag met elkaar een gesprek kunnen hebben. Ik ben wel bezorgd dat het een instrumentalisering van leren in de hand werkt: ‘als je nu dit en dat doet, krijg je punten en dan ben je geslaagd’. Tegelijkertijd zie ik ook een tegenovergestelde beweging, waarin structuur meer en meer losgelaten wordt. Waar energie en beweging centraal staat, zoals in de quantum coaching. Pas op, dat kan ook te zweverig worden, voor mij is het wel belangrijk dat er een doel is en dat dat doel meerwaarde heeft voor de organisatie waar ik voor werk. Ik geloof wel heel hard in het creëren van een context waarin dingen die er al zijn, kunnen gebeuren. En dat leeft meer en meer. Als je vijftien jaar geleden vroeg om een ruimte zonder tafels, werd je aangekeken of je van Mars kwam. Nu wordt er op voorhand gevraagd: ‘Hoe wilt ge ‘t?’ Check-ins zijn algemeen aanvaard. Gisteren vroeg ik ‘als je een museum moest beginnen, waar zou het over gaan?’. Niemand kijkt daarvan op.”

 

 Zijn er trends in de wereld van L&D of de arbeidsmarkt in het algemeen die jou zorgen baren?

“Ik werk veel in de sector van zorg en welzijn en daar zie je schaarste rond bepaalde profielen. Ze zijn er gewoon niet. Dus je moet mensen aanwerven die misschien niet het juiste profiel hebben, maar het wel kunnen worden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hierover niet zozeer bezorgd ben, als wel blij om er een rol in te kunnen spelen. Om afstand te nemen van diplomavereisten en aan te werven op resultaatgerichtheid, teamgeest, leerbereidheid… Zaken die meer naar attitude gaan.”

 

Wat zou jijzelf het komende jaar graag bijleren, aanleren of afleren?

“Er staat niets op mijn lijst, ik hoop op veel ontmoetingen en inspirerende babbels, waarbij ik vanalles kan leren. Dat is geen alibi om niks te doen hoor, ik omring mij graag met mensen die me genadeloos en met veel liefde spiegels voorhouden. Zo weet ik dat ik soms iets te emotioneel reageer en dat iets te laat doorheb. Dat is misschien iets om af te leren. Ik ben al 48 jaar bezig om de best mogelijke Koen te worden. Gaat het ooit af zijn? Ik hoop van niet.”

Lees ook ...