L&D versus Corona

VOV-Nieuws Gezondheid & welzijn
Ldtous Ensemble

02/04

Dit zijn de vragen die we van L&D-ers verzamelden om te stellen aan Federgon en de overheid. We bespreken dit in een webinar op 8 april om 10u (NL)en 15u30 (FR). Heb je er nog? Mail ze voor vrijdag middernacht aan margot@vov.be Zo kan Federgon zich goed voorbereiden en loopt de Q-and-A vlotjes.

01/04

Hier vind je de Presentatie Resultaten #LDtousensemble survey in Slideshare

Volgende tools voor online learning kwamen naar voor in de webinar ‘Presentatie resultaten #LDtousensemble survey’ (pas op: er zit een foutje in het webinar bij de percentages mensen binnen business die mogelijkheden dan wel moeilijkheden zien (slide 16). Juist is: 76% van de interne L&D-ers ziet vooral mogelijkheden, 24% vooral moeilijkheden. Bij de L&D-aanbieders is het juist andersom).

 • "Blinkist is alleszins een heel inspirerend platform waar je non-fictieboeken (en dus ook heel veel educatieve boeken) in een notendop kan lezen en luisteren. Zo weet je meteen ook of een bepaald boek de moeite is om inspiratie uit te putten zonder dat je't helemaal moet lezen."
 • "Joshbersin.com, covidhrpulse.com (beiden US)"
 • "Vlerick alsook HBR hebben corona-specials for free"
 • "Ik denk dat veel van jullie interesse zouden kunnen hebben in een Canadese tool (span workspace van Nureva) die misschien een antwoord biedt aan de mensen die op zoek zijn naar interactive tools om in (agile) team te werken."
 • "Webinargeek vind ik een interessante tool. Gebruiksvriendelijk en makkelijk om eigen look & feel aan te passen in communicatie naar klanten toe."

FOD Bosa zet ecampus open: https://ecampus.ofoifa.be/ Check het gedeelte voor trainers!

Hebben jullie nog tips? Dank om aan te vullen in ons open #LDversusCorona werkdocument!

31/03

Graag lijsten we enkele 'curated' L&D artikelen voor jullie op. Onder het mom van 'als je toch iets wilt lezen...'

 1. Adapting workplace learning in the time of Coronavirus
 2. Fonction formation face à crisis Covid-19
 3. Most institutions expect to be worse off but edtech can lessen impact
 4. Tools & tips
 5. The difference between emergency remote teaching and online learning

30/03

Met de Paasvakantie en de verlenging van de Coronamaatregelen in het vooruitzicht, schakelen we met het uitsturen van #LDtousensemble Corona-nieuws een versnelling lager. De volgende nieuwsbrieven zijn gepland voor 27/4 en 23/5. In de tussentijd blijven wij je informeren via de webinars, deze website en sociale media.

27/03

We stellen jullie graag twee webinars voor. 

In de eerste op 01/04 voorzien we volgende om 10h00 (NL):

 • Cijfermateriaal survey #ldtousensemble
 • Getuigenissen
 • Q&A / chatbox
 • Oplijsting vragen aan de overheid / Federgon als belangenorganisatie
 • Oplijsting vragen aan Stimulearning - VOV - Epsilon als ledenverenigingen
 • Onze voorstellen #ldtousensemble 

Inschrijven

01/04 - 10h00-11h00 NL - Presentatie resultaten bevraging #ldversuscorona

In de tweede webinarreeks op 8/04 voorzien we om 10h00 (NL) 

 • (update) Cijfermateriaal survey #ldtousensemble
 • Q&A / Chatbox Stimulearning - VOV - Epsilon als ledenverenigingen
 • Q&A / Chatbox Federgon als belangenvereniging

25/3

Een dossier over hinderpremie is in de maak. Meer informatie verwachten we binnenkort met jullie te kunnen delen.

De survey #ldtousensemble loopt als een trein. Op twee dagen tijd kregen we 165 antwoorden binnen die we nu analyseren en klaar stomen om te gebruiken in onze communicatie. Dankjewel iedereen.

23/3

Een eerste gezamenlijke actie is een bevraging van de L&D-markt aan de hand van een survey. We brengen wekelijks op maandag verslag uit van de binnen gelopen antwoorden. Je kan dus vrij kiezen in welke Corona-week je de bevraging invult en/of je kan de bevraging later nog eens invullen. Op die manier willen we de input en dus ook de antwoorden spreiden. Ici la version FR

19/3

Covid-19 heeft veel impact op het leven, zowel privé als professioneel, en specifiek ook op de L&D-sector. Dit brengt veel vragen met zich mee.

Voor bedrijven die een aanvraag tot tijdelijke werkloosheid willen doen:

‘Zoals het er nu voor staat wordt, gezien de vermindering van de activiteit, aangeraden een aanvraag tot tijdelijke werkloosheid om economische reden in te dienen. Ofschoon dit soort type werkloosheid bepaalde termijnen impliceert betreffende met name het beheer van de aanvraag, zijn de gevolgen van de crisis reeds voelbaar. Daarom wordt ook aangeraden een aanvraag tot tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in te dienen zodra de aanvraag tot tijdelijke werkloosheid om economische reden is ingediend,’ aldus Federgon. De procedures hiervoor kan je nalezen in het document FAQ RVA Corona tijdelijke werkloosheid.

18/3

Als belangenorganisatie van L&D zet ook Federgon haar schouders onder de samenwerking. Zie documenten onder aan de pagina: FAQ, info tijdelijke werkloosheid en steunmaatregelen.

17/3

Ook Epsilon stapt aan boord!

15/3

Als L&D-verenigingen slaan Stimulearning en VOV de handen ineen, maar we horen graag ook jouw mening: welke tips heb jij om als sector om te gaan met de huidige omstandigheden? Laat je ideeën achter.


Downloads

Lees ook ...