Stap 6: Hardop werken

Organisatie-ontwikkeling
Startto Learn Witrand

Het leuke van veel boeken na elkaar op korte tijd lezen, is dat je de schrijvers kunt voorstellen als één grote community die met elkaar in gesprek gaan. Stel je voor: tech-ondernemers, breinprofessors en faalexperten, iedereen rond een grote stamtafel. We denken dat Japke-d. Bouma en Jane Bozarth het goed met elkaar zouden kunnen vinden. En niet omdat ze allebei rockster en goeroe zijn – of ondanks moeten we zeggen, de meeste rocksterren en goeroes komen juist helemaal niet overeen. Wel omdat beiden staan voor levende organisaties en geloven dat er veel goeds ontstaat door toevalligheden. 

Waar we in Bouma's boek vorige week lazen dat ze verwachtte dat mensen tot leven zouden komen als hun eens rust werd gegund (zie de recensie “Rot op met je organisatieverandering”), denkt Bozarth dat je leven en toevalligheid kunt stimuleren door hardop te werken – en dit via technologie en hulpvaardige L&D-ers te faciliteren. Bozarth citeert in haar boek Greg Lindsay van NY University: "Most companies are still really primitive at this. They compress people in the same space, put in a coffee machine and just hope that something good happens." Doodslaan met verandering is misschien niet goed voor een levende organisatie, maar mensen aan hun lot overlaten om hen the hard way te laten leren, evenmin.

Share is the new save

Jane Bozarth is Director of Research bij the Learning Guild en sprak vorig jaar op de Summerclass van VOV en Stimulearning. Meer over haar visie kun je hier lezen in een bijdrage van Dan Steer (Kluwer). Bozarth stelt dat we door informeel te leren en reflectief te werken, effectiever en efficiëntere organisaties krijgen. Als iedereen meer zou vertellen wat hij deed, zouden we veel minder emailen en vergaderen, schrijft ze in haar boek ‘Show Your Work’. Het helpt ons om van onze fouten te leren (stap 2 uit Start to Learn) en nieuwe gewoontes te creëren (stap 4 uit Start to Learn). Aan L&D om dit mogelijk te maken én te laten zien wat er veranderd is in vergelijking met het oude. Share is the new save, aldus Bozarth.  

Maar wat betekent dat nou, hardop werken? In haar boek geeft Bozarth tal van voorbeelden. Iemand die op sociale media vertelt en toont hoe ze leert bakken, een leraar die in een blog deelt hoe hij met zijn klas video’s maakte en welke obstakels hij daarbij tegenkwam, een cursus Powerpoint die laat zien hoe je van een slechte naar een goede komt in plaats van direct de goeie te tonen, Bozarth die haar volgers vraagt om input te geven voor een definitie van ‘professionalisme’, … Ja: een andere reden waarom we denken dat het zou klikken met Bouma, is omdat Bouma's aanpak als journalist een schoolvoorbeeld is van hardop werken. Ze stelt haar onderzoeksvraag op Twitter, haar volgers reageren en vervolgens schrijft zij er een column van, die weer gedeeld wordt, etc (as we speak gaat haar vraag 'missen we netwerkevents?' rond ). Niet voor niets is Bozarth's ShowYourWork-verhaal ook voor een groot deel (doch zeker niet per se) een SocialeMedia-verhaal.

Deze Start to Learn campagne = VOV working out loud. We leren, delen en vragen jullie om ervaringen te delen. En op het eind delen we wat we daarvan geleerd hebben. Dit proces alleen al helpt ons om scherp te krijgen waar we kunnen groeien en hoe. En het is leuk om als team te doen.  

Hardop werken gaat telkens om: vertellen hoe iets gebeurt en welke fouten je hebt gemaakt. En links leggen. Door reflectief te werken, leer je zelf beter én help je anderen. Zij kunnen volgen hoe je iets doet, hoeven niet dezelfde fouten te maken en worden gemotiveerd om het proces van leren en delen verder te zetten. Experts hoeven hun verhaal niet keer op keer uit te leggen, winnen zo tijd die ze kunnen gebruiken om zelf ook weer bij te leren. Een uitdaging waar ook Jasper Verplanken tijdens de VOV-Pitstop over skills op wees.

Video kan een heel krachtig medium zijn om zaken te laten zien. VOV volgde gisteren het webinar 'How To Shoot Professional Video on your Phone That's Actually Engaging' en deelt graag de tips die we daar hoorden met jullie. 

De juiste vragen stellen

Nog een belangrijke tool voor L&D-ers die niet afhankelijk is van tools of media is: de juiste vragen stellen. Niet vragen wat mensen doen, maar hoe ze het doen. Onderstaande vragen uit Bozarth’s boek stel je aan jezelf, maar je kunt die ook goed gebruiken om anderen te laten zien hoe ze werken:

  • Wat heb ik goed gedaan?
  • In hoeverre kwamen mijn verwachtingen tegemoet aan de realiteit?
  • Als ik dit nog eens moest doen, wat zou ik dan anders doen?
  • Wat heeft me verrast? Als er tekorten aan kennis of skills werden blootgelegd, hoe kan ik dat bijwerken?
  • Wat heb ik geleerd?

Dus daar gaat 'ie... Onze vraag van de week is : HOE werken jullie hardop? Is er iets wat jullie heeft verrast tijdens het hardop werken? Heb je iets geleerd? Shoot! info@vov.be of post het in onze Linkedin Groep

Wist je dat...

Lees ook ...