VOV-Masterclass met Daan Sorgeloos

VOV-Activiteiten VOV-Masterclass
09 05
Veranderkunde Cover

Masterclass Veranderkunde:

De kunst van een inspirerende en activerende verandercommunicatie 

Het implementeren van verandering vraagt heel wat van de change agent. Maar waar draait het in essentie echt om? En waar leg je het beste het accent? Leg je de gewenste verandering vast bij de start, of laat je deze spontaan ontstaan vanuit het opzetten van dialoog en interactie? Kies je voor een top down benadering, of toch maar beter voor bottom up? Eerst de mensen veranderen of toch maar eerst hun omgeving transformeren? Duw je de verandering op gang vanuit een burning platform, of kies je voor de trekkracht van een inspirerende toekomstvisie? Focus je op het behalen van quick-wins, of zal het verwerven, hanteren en delen van macht er vooral voor zorgen dat je de verandering op tempo kan houden?

Heel wat vragen, waarop individuele change agents vanuit hun eigen ervaring en overtuiging andere antwoorden geven.


Het programma

In deze Masterclass vertrekken we vanuit jullie impliciete denkkaders over hoe verandering succesvol te implementeren is. Vervolgens integreren we deze denkbeelden binnen een overkoepelend theoretisch kader, waarna we de eigen voorkeursposities en persoonlijke krachten en valkuilen op het brede veranderingsimplementatieveld exploreren. We eindigen de voormiddag met een reflectie over hoe gedeeld leiderschap de sleutel kan zijn voor een geslaagde implementatie van verandering.

In de namiddag gaan we dieper in op de rol van change communicator. Om veranderingstrajecten betekenisvol te maken voor iedereen in de organisatie en veranderingsmoeheid te voorkomen is een sterke veranderingscommunicatie namelijk cruciaal. Aan de hand van praktische methodieken exploreren we de verschillende vragen waar een  veranderingsboodschap een antwoord op dient te geven, zodat deze zowel activerend als inspirerend werkt en de verschillende lopende en op te starten trajecten kan overkoepelen.

We gaan vervolgens praktisch aan de slag met de communicatieboodschap van de eigen verandercase. We brengen extra verdieping in de inhoudelijke boodschap (“het wat”) en passen de wetenschappelijke bevindingen toe over de wijze waarop veranderingscommunicatie dient te worden gebracht (“het hoe”).

Na deze sessie heb je de inhoudelijke componenten van de eigen verandercommunicatie klaar en een duidelijke leidraad voor handen om deze in lopende of aankomende trajecten toe te passen.


Daan Sorgeloos

Daan is docent en onderzoeker in organisational behavior en strategisch HR management aan de VUB. Sinds 2014 is hij Adjunct Professor bij AMS en werkt hij mee aan The Future Leadership Initiative. Hij is co-academisch directeur van de Masterclass Change Management. Daarnaast geeft hij ook les aan Sioo, een interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde te Utrecht. Het overgrote deel van zijn werk is dus gericht op postgraduaatstudenten en professionals die zich willen verdiepen in politieke vaardigheden en change management skills.

Naast zijn academische carrière is Daan al sinds 2003 actief als adviseur van organisaties bij complexe verandervraagstukken. In 2015 startte hij samen met Guido Maes, Carla Arp en Toon Torbeyns Ginkgo Consulting op, een adviesbureau dat zich voornamelijk richt op het helpen transformeren van organisaties volgens de innovatieve arbeidsorganisatie principes. Hun doel is het creëren van duurzame en aangename werkomgevingen aan de hand van organisatie- en leiderschapsontwikkeling, veranderingsmanagement en strategische HRM.

Partners

Programma

donderdag 9 mei 2019

09:00 - 09:30 Onthaal
09:30 - 12:30 Masterclass
12:30 - 13:30 Lunch
13:30 - 16:00 Masterclass

Praktische info

Locatie Mechelen
Adres Baarbeekhoeve
Baarbeekstraat 24
2800 Mechelen
België
Kostprijs € 150 voor VOV-leden
€ 200 voor niet leden
  • Alle prijzen zijn excl. btw.
  • Maximaal 20 deelnemers
  • Annuleren kan kosteloos tot en met 15 april 2019. Daarna betaal je de volledige deelnameprijs
  • Inschrijvingsdeadline: 30 april 2019


Type Open voor iedereen

Coördinatoren