VOV-Pitstop: Back to basics?! Up- en reskilling, oude wijn met nieuwe inzichten

VOV-Activiteiten VOV-Pitstops
25 04
Header Pitstops

We hebben de mond vol over up- en reskilling. Om het met de woorden van Mathias (Vermeulen, die ja!) te zeggen: je kan je afvragen waar L&D de afgelopen decennia mee bezig is geweest als het niet precies dàt is! Oude wijn in nieuwe vaten dus. Met één nuance: L&D staat niet stil, zowel de wetenschappelijke inzichten als de context evolueren dusdanig dat het zeker de moeite is om in het topic te duiken met zowel ervaringsdeskundigen als academici.

We zijn te gast bij de VIVES/Brugge Business School op 25 april voor een boeiend en afwisselend avondprogramma met diverse invalshoeken. VIVES is een belangrijke speler in het aanbieden van opleidingen in functie van levenslang leren. Het is dus logisch dat deze samenwerking met VOV tot stand is gekomen, en dat we beroep kunnen doen op de expertise van de (gast)docenten van VIVES.

De volgende sprekers staan op het programma (wordt nog aangevuld):

 • Steven A.Y. Poelmans: Aanpasbaarheid als voorwaarde voor up- en reskilling.
  Een goed begrip van aanpasbaarheid is een noodzakelijke basis voor het bepalen van de voorwaarden van upskilling en reskilling.  In deze sessie reflecteert Prof. Dr. Steven Poelmans (Antwerp Management School) op de bepalende factoren van aanpasbaarheid en leren, bekeken vanuit verschillende disciplines, ontwikkelingspsychologie en de cognitieve neurowetenschappen.


 • Filip Van Pottelbergh en Laure Naeyaert: Het belang van up- en reskilling in een snel veranderende wereld.
  Aan de hand van praktijkgetuigenissen zullen Filip Van Pottelbergh (CEO van Hoorebeke Timber) en Laure Naeyaert (HR Business Partner) het belang en de noodzaak van opleidingen voor de medewerkers in een veranderingsmanagementprogramma als onderdeel van een groter strategisch plan bij van Hoorebeke aankaarten. Hierbij wordt ook ingezoomd op het belang van strategisch HR. Tot slot wordt concreet ingegaan hoe het thema opleiding bij van Hoorebeke ingevuld wordt om excellente medewerkers aan te trekken, te ontwikkelen en te behouden als implementatie van de HR strategie.


 • Laura Van den Eede: het belang van up- en reskilling voor organisaties.
  Levenslang leren. Het is één van de elementen waar de arbeidsdeal via gerichte maatregelen op inzet.
  Maar hoe doen we het nu al op vlak van opleidingen op het werk? Waarom is het belangrijk dat organisaties hierop inzetten? En hoe kan je als organisatie invulling geven aan de begrippen up- en reskilling? Tijdens deze sessie zoomen we in op hoe opleiding in organisaties geëvolueerd is doorheen de tijd, waarom er op dit moment aandacht wordt gevestigd op opleiding is in de arbeidsdeal, en hoe je opleiding strategisch kan inzetten om je doelstellingen te bereiken.


 • Jeroen Franssen: de toekomst van up- en reskilling.
  Tijdens zijn sessie geeft Jeroen Franssen, arbeidsmarktexpert voor sectorfederatie Agoria, een aantal prikkels rond nieuwe manieren om met leren om te gaan. Zo onderlijnt hij het belang van een shift van het individuele belang van leren naar het collectieve belang van leren, pleit hij voor een verschuiving van het leren van het bewuste naar het onderbewuste en wil hij van bij aanvang van samenwerking tussen medewerker en bedrijf meer aandacht voor wat iemand niet kan, nog niet kan of niet wil leren.

Partners

Programma

dinsdag 25 april 2023

17:00 - 17:15 Onthaal
17:15 - 17:30 Voorwoord VIVES en VOV
17:30 - 18:00 Sessie 1: Steven A.Y. Poelmans
18:00 - 18:30 Sessie 2: Laura Van den Eede
18:30 - 19:00 Sessie 3: Filip Van Pottelbergh en Laure Naeyaert
19:00 - 19:30 Sessie 4: Jeroen Franssen
19:30 - 21:30 Netwerkmoment met een hapje en drankje

Praktische info

Locatie Brugge
Adres Vives Brugge Business School
Xaverianenstraat 10
8200 Sint-Michiels
Kostprijs
 • Gratis voor VOV-leden
 • € 250 excl. BTW voor niet-leden: stuur een mailtje (met facturatiegegevens) naar info@vov.be en we maken je inschrijving in orde.
 • Leden van VOCAP betalen € 125 excl. BTW (gelieve voor inschrijving te mailen naar info@vov.be). 

Bij inschrijving rekenen we natuurlijk op je aanwezigheid. Kan je er toch niet bij zijn, graag een seintje vóór maandag 17 april (12u).

Annuleer je later, dan ben je (als niet-lid en lid) het bedrag van €250 verschuldigd.

Type Open voor iedereen

Coördinatoren